Thursday, December 30, 2010

Harga Dinar Emas 2005

   Situasi 1 : Adakah emas sekarang mahal? Betul... Emas memang mahal sekarang tetapi kena ingat... emas yang mahal hari ini adalah murah untuk tahun depan. Kenapa cakap macam  tu??? Pada tahun 2005.. ketika itu harga mahal.sesiapa yang beli masa tu mesti kata.. Mahalnya emas hari ni.. tetapi hari ini.. setelah 5 tahun berlalu, anda boleh tengok sendiri harga, adakah emas pada masa tu mahal.
  Situasa 2 : Seorang cikgu bercerita pada muridnya. Murid-murid sekarang hebat.. datang sekolah bawa duit rm5 seorang tiap-tiap hari, masa cikgu sekolah dulu, cikgu bawa seringgit jer masa sekolah menengah, masa sekolah rendah cikgu bawa 50sen jer.
    Seorang anak murid bangun bertanya.. Cikgu, dengan seringgit..cikgu boleh beli apa?? Cikgu pun jawab, sepinggan nasi lauk paha ayam dan segelas teh ais.. Anak murid pun menjawab.. sama la cikgu.. Rm5 pun boleh beli macam tu juga..
  Jadi.. dari kedua-dua situasi di atas.. apa kesimpulan yang anda dapat?? anda tentukan..

Dibawah ini anda boleh klik  tengok harga dinar emas tahun 2005..Petikan dari arkib Utusan Malaysia 2005.. anda bandingkan harga dinar emas hari ini ( sila tengok senarai harga terkini sebelah kanan blog ini)
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2005&dt=0419&pub=utusan_malaysia&sec=Rencana&pg=re_02.htm&arc=hive